Gintaras grožiui, sveikatai ir magijai

Populiarėjant ekologiškai produkcijai vis dažniau atsigręžiama į gintarą. Kūdikiams siūlomi gintariniai čiulptukų laikikliai, kramtukai su gintaru, sparčiai populiarėja gintarinės pagalvės ir čiužiniai. Kodėl gintaras? Ar jis tikrai turi išskirtinių gydomųjų savybių?

Natūralus geros energijos šaltinis

Gintaro grožis nuo seno žadino žmonių vaizduotę, todėl buvo kuriamos legendos apie tai, kaip jis atsirado. Pasak legendos, tai jūrų deivės Jūratės sudaužytos pilies liekanos, kai dievas Perkūnas ją nubaudęs už meilę paprastam žvejui Kastyčiui.

Vis dėlto tikroji jo atsiradimo istorija ne tokia romantiška. Gintaras – tai pušų, kurios augo prieš milijonus metų, sakai. Klimatui atšilus pušų sakai ėmė tekėti ant žemės, maišėsi su ja, kietėjo. Susikaupusius sakus iš miško dirvožemio išplaudavo upės ir nešdavo į jūrą. Sakams tekant prie medžių kamieno prilipdavo augalų, vabzdžių ir kitų gyvūnų liekanų, tai vadinamieji inkliuzai. Taigi gintaras – pirmiausia natūralus produktas, kuris per milijonus metų sukaupė ne tik medžių, bet ir šių sustingusių gyvių gyvybinę energiją. Baltų žyniams jis asocijavosi su saule, paskendusia jūroje. Jie sakydavo, kad kai saulė leidžiasi ir dangus yra be galo tyras bei vaiskus, atsiranda balto arba peršviečiamo gintaro. Jį laimina pati saulė, todėl jis suteikia gėrį, pilnatvę, džiaugsmą ir sėkmę.

Savybės, kurias atskleidė prūsai

Gintaro randama įvairiuose pasaulio regionuose, tačiau specialistai ypač vertina Baltijos gintarą. Gydomosios jo savybės žinomos nuo seno. Jas savo veikaluose buvo aprašęs garsus medicinos kūrėjas Hipokratas (470-377 pr. Kr.). Arabų korifėjus Avicena gintaru gydė beveik visas žinomas ligas. Jis pirmasis gydymui pradėjo vartoti gintaro dulkes ir net nurodė tikslią jų dozę – pusę miskalo. Šiandien tai būtų apie 2 g.

Daugelis gintaro panaudojimo savybių žinomos iš prūsų rašytinių šaltinių. Moksliniais tyrimais jau įrodyta, kad Žemėje egzistuoja tam tikros anomalinės zonos, t. y. tokios zonos, kuriose vyksta anomaliniai reiškiniai: tai povandeninių vandenų susikirtimo vietos ir pan. Kitaip dar vadinamos „blogomis” vietomis. Tarkim, ir dabar statomi standartiniai namai, kai buto aukštis siekia 2,2-2,4 m. Nors žmogaus biolaukas siekia 3,4-3,6 m. Jeigu virš jūsų arba po jumis gyvena kaimynas, skleidžiantis „blogą” energiją, ir jūs jausitės blogai. Prūsai, siekdami išvengti tokių bėdų, elgdavosi labai paprastai – mažiems vaikams ir ligoniams po lova dėdavo dėžutes su neapdirbto gintaro akmenėliais, galima juos dėti ir į drobinius maišelius. Kad gintaras blokuoja magnetinius laukus, dabar įrodė ir mokslininkai. Kadangi jis „neprileidžia” neigiamo poveikio prie savo šeimininko, jį buvo siūloma nešioti po drabužiais arti kūno. Prūsų šaltiniai aprašo daugiau jo nepaprastų galių. Sakoma, kad gintaro karolius privalo nešioti auklės, prižiūrinčios mažus vaikus, tam, kad apsaugotų save ir juos nuo užkrečiamųjų ligų. Kūdikiams galima duoti pakramtyti gintaro karolius, kad neskausmingai dygtų ir išaugtų kaip galima tvirtesni dantys. Aišku, reikia būti atsargiems ir žiūrėti, kad kūdikis gintaro akmenėlio nenurytų. Gintaras nuo seno buvo vertinamas ir dėl raminamojo poveikio. Yra žinoma, kad bažnyčiose, susikaupimo, rimties vietoje, gintaro dulkių buvo dedama į smilkalus.

Gintaro rūgšties nauda

Ne veltui senovės graikai gintarą vadino saulės akmeniu. Paimkite jo gabalėlį ir įdėkite į šaldytuvą, palaikykite kurį laiką, išimkite, patrinkite delnuose – labai greit įšils. Gintaras pats šilumos nespinduliuoja, tačiau ilgai išlaiko iš jūsų paimtąją. Mūsų laikais, kai mokslas labai sparčiai pažengęs į priekį, yra nustatyta, kad teigiamai veikia ne tiek pats gintaras, kiek jo lakioji rūgštis. Jos gydomosios veikliosios medžiagos ima skirtis esant 26,6 laipsnio temperatūrai. Ir nepriklausomos Lietuvos laikais, ir sovietų laikais tiems žmonėms, kurie sirgo bronchine astma, turėjo skydliaukės bėdų, ant kaklo buvo rekomenduojama nešioti neapdirbto gintaro karolius. Šį reiškinį galima paaiškinti moksliškai. Kadangi įvyksta gintaro sąlytis su žmogaus oda, veikiama žmogaus kūno šilumos, kuri siekia, kaip žinoma, 36,6 laipsnio, ima skirtis lakioji gintaro rūgštis. Veikliosios jos medžiagos į žmogaus organizmą patenka per odą ir taip skatina jį gyti. Moksliniais tyrimais jau yra įrodyta, kad ji teigiamai veikia žmogaus kvėpavimo takus. Todėl ypač tinka žmonėms, aišku, ir vaikams, kurie skundžiasi įvairiomis kvėpavimo takų ligomis, kaip antai, bronchitu, bronchine astma. Taip pat ji stiprina organizmo atsparumą, nervų sistemą, turi raminamąjį poveikį. Rusijoje plačiai žinomos tabletės su gintaro rūgštimi, kurios stiprina imunitetą.

Saugo nuo radiacijos

Žinoma ir dar viena svarbi gintaro savybė. Tai, kad jis arba sulaiko, arba nepraleidžia kenksmingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio (radiacijos). Vadinamojo šaltojo karo metais (1980 m.) to meto turtuoliai tonomis Kaliningrado (Rusija) srityje pirko aukščiausios rūšies gintarą ir vežė į užsienį. Ten, kaip tvirtinama, ruošėsi įsirengti slėptuves, kurios būtų apsaugojusios nuo šių spindulių, jei būtų prasidėjęs branduolinis karas. Mūsų fizikos instituto mokslininkai, atlikę tam tikrus bandymus, įsitikino šia gintaro savybe. Buvo padėti du stiklai, tarp jų – gintaro gabalėlis. Jis buvo apšaudomas 187 izotopu. Stikle buvo liekamųjų jonizuojančiųjų spindulių, o gintaras jų neturėjo. Galima gintaro akmenėlių ar visą jo gabalą padėti prie kompiuterio ar televizoriaus, kad sugertų (pašalintų) kenksmingus šių prietaisų skleidžiamus spindulius.

Apie gintaro paklotus

Gintaro paklotai (čiužiniai, pagalvės) taip pat vertingi dėl tos pačios lakiosios gintaro rūgšties ir yra ypač patartini tiems, kurie skundžiasi kvėpavimo takų ligomis. Sėdint ar gulint ant tokio pakloto didelis smulkių gintaro gabalėlių kiekis masažuoja kūną, juk žmogus neišmiega visos nakties viena padėtimi, jis vartosi, pasirąžo. Taip pagerinama kraujo apytaka, organizmo audiniai geriau aprūpinami deguonimi. Žmogaus galvoje, ypač ausyse, yra labai daug svarbių biologiškai aktyvių taškų – dėl šios savybės labai naudinga gintarinė pagalvė.

Natūrali pačios gamtos sukurta medžiaga neturėtų pakenkti. Lietuviams labai tinka gintaras dar ir dėl to, kad tai mūsų krašto medžiaga. Įdomu tai, kad jo poveikis yra harmonizuojantis ir kiekvienam žmogui gali būti kitoks. Vienus jis ramina, tačiau kitus gali aktyvinti. Kai kurie gintaro paklotus naudojantys žmonės kaip tik ir pastebi, kad iš ryto atsikelia daug žvalesni. Paprastai gintaro paklotai gaminami pagal specialią technologiją. Galima jų pasisiūti ir patiems, tereiks jūsų fantazijos. Galima gintarų tiesiog įsiūti į drabužio kišenę.

Gintaras grožiui naudojamas nuo seno Ekologiškos motinystės ir gyvensenos šalininkė televizijos žurnalistė Liepa Rimkevičienė grožiui puoselėti naudoja gintarą: „Gintarą atradau besilaukdama ir nuo to laiko labai jį pamėgau. Ne tik puošiuosi gintariniais papuošalais. Pati gaminu gintaro aliejų, kremą su gintaro dulkėmis, geriame gintaro vandenį. Pačių susirinktus gintaro gabalėlius reikia užpilti vandeniu, ir per naktį Rytų pusėje palaikyti. Gintaras turi fizikinių odą jauninančių savybių, skaistina odą, praturtina ją įvairių mikroelementų, o jei tikėtume energetiniais dalykais, jis turi ypatingos galios ir labai švelniai veikia visą organizmą. Tikiu, kad kiekvienas augalas, akmuo ar mineralas skleidžia savo energiją. Gintaro ji – labai švelni, tyra, harmonizuojanti.”Gintaro dulkių ar nedidelių gabalėlių ji įmaišo į natūralius, ekologiškus kremus.

Magiski ritualai su gintaru

Gintaro dulkės pildo norus

Nuo seno gintaras buvo laikomas stebuklingu. Metant į laužą gintaro dulkes mintyse linkima ko nors gero ar išsakomi slapčiausi norai. Dulkes galite pilti į židinį ar laužą tik sugalvojus norą. Metant saujelę į ugnį ar ant žvakės liepsnos, ugnis stipriau suliepsnoja, o barstant po truputį efektas gaunasi kaip bengališkos ugnelės. Šį žaidimą tinka žaisti vestuvių dieną išmušus dvylikai ar gimtadienio vakarą, prieš Kalėdas ar išleistuvių proga…

Gintaro gydomosios savybės

Gintaro preparatai naudojami ir šiuolaikinėje medicinoje ir netgi kosmetikoje. Gaminama gintaro pudra, veido ir kūno šveitikliai, įvairiausi kremai, gintariniai rutuliai, smilkalai, gintaro prisodrinta arbata. Kosmetikoje naudojama gintaro pudra arba gintaro dulkės sudaro sluoksnį, odą saugantį nuo UV spindulių, o gintaro aliejus, sugebantis prasiskverbti pro epidermį, turi antiseptinių savybių, gydo žaizdas, stiprina imunitetą.

Kai kosmetikos parduotuvių lentynos tiesiog lūžta nuo įvairiausių buteliukų, flakonėlių ir indelių su prabangiais serumais, stebuklingomis kaukėmis ir jaunystę grąžinančiais kremais, kai kurios žinomos moterys prisimena senas geras, o svarbiausia – natūralias grožio priemones: medų, kavos tirščius, arbatą bei gintarą.

Eterinis gintaro aliejus  sumaišytas su abrikosų kauliukų aliejumi gali būti panaudotas:

  • kaip priemonė gydant odos susirgimus (paraudimai, įtrūkimai, žaizdos);
  • kaip priemonė gydanti uždegiminius procesus, egzemą, raminanti niežėjimą, perštėjimą;
  • kaip priemonė raminanti paraudusią, šiurkščią odą, nes gausu riebiųjų rūgščių ir vitaminų E, A ir B grupės vitaminų;
  • kaip priemonė patikimai apsauganti nuo vėjo, šalčio, odos išsausėjimo ir paraudimo, nes sudaro epiderminį sluoksnį;
  • kaip priemonė gydant pjautines žaizdas, mėlynes, nudegimus saulėje, nudegimus nuodingais augalais, mazolius, pūsles;
  • kaip puiki priemonė nusideginus ar nusiplikinus odą;
  • kaip priemonė prižiūrint sausą, „vystančią” odą ir raukšles. Atkuria odos elastingumą, ypač celiulito pažeistos ir gruoblėtos odos. Turi drėkinamųjų savybių, minkština ir drėkina odą, ją stangrina, atkuria elastingumą ir gyvibingumą, lėtina odos senėjimo procesus;
  • kaip priemonė, kuri stimuliuoja plaukų augimą ir maitina plaukus. Lengvai išsiplaunantis aliejus, kuris minkština, drėkina plaukus ir todėl plaukai tampa spindintys ir švelnūs;
  • kaip priemonė, kurią galima naudoti darat kūno priežiūros kaukes ir balzamus. Tinka makiažo nuvalymui, taip pat ir akių;

Rekomenduojama visiems odos tipams, ypač sudirgusiai, pažeistai, suglebusiai, pradėjusiai vysti. Nesukelia alergijos.

Gintaro arbata

Iš gintaro išsiskiria gintaro rūgštis, kuri nepakeičia arbatos skonio, bet valo iš organizmo toksinus. Arbatos paruošimas: užplikyti  jums patinkančias žoleles, nukošti. Sudėti gintaro dulkes į stiklinį indą ir užpilti arbatos nuoviru. Pakaitinti apie 10-15 min. ant arbatinės žvakės.

Mielos moterys pasipudravusios gintaro dulkėmis rankas, palaikykite 10 min, po to ne šiaip nuplaukite, bet su gintaro pudra išteptomis rankomis nuvalykite maišytuvą, kriauklę ar kitus daiktus, nustebsite, be jokios chemijos pasigrąžinsite ir dar nuvalysite buities priemones!!!! Taip pat tai puiki priemonė dantų valymui.